21 Mart 2013 Perşembe

Tam Buğday Ekmeği




Evdeki mis gibi ekmek kokusuna kim hayır der ki...Ben ekmeği değişik şekillerde çok denedim.Ama fırında tam buğday ekmeğini bu şekilde  ilk kez yaptım.Başta eşim olmak üzere çoçuklarım da çok beğendiler..

Tam buğday ekmeğimi çoğunlukla ekmek makinasında yapıyorum.Fakat bu poğaça kıvamında bir ekmek oldu.neyse tarife geçeyim...

Tam Buğday Ekmeği Tarifi:

Malzemeler:

4 su bardağı tam buğday unu
2 su bardağı un
1 paket yaş maya
1çorba kaşığı toz şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
tuz

Yapılışı:

Genişçe bir yoğurma kabına unları alıyoruz.Ortasını açıp mayayı  ve toz şekeri ilave ediyoruz.Tuzunu havuz yaptığımız unun üzerine gezdiriyoruz.Mayanın üzerine biraz su ilave edip karıştırıyoruz.Sıvıyağınıda verip çok yumuşak bir hamur hazırlıyoruz.(hamurun toparlanması için elinize sıvıyağ sürebilirsiniz)

Hamuru 15dk üzerini kapatıp mayalandırıyoruz.Mayalanan hamuru hafif yağlanmış tezgaha alıp şekil veriyoruz.Tepsiye aldığımız hamurları tepside de mayalandırıp üzerine yumurta sarısı sürüp (yumurtayı süreken kabaran hamuru söndürmemek gerekiyor)Fırında pişiriyoruz.Fırından çıkan ekmeklerin üzerini bir bezle örtelim.


Ben küçük yuvarlayıp ve örgü şeklinde yaptım....






veee ekmeğimin son  hali.....