Ana içeriğe atla

EFELEK SARMASI TARİFİ





Her sene bahar mevsiminde yeşerir..Toplanarak nefis sarmalar yapılır.Tohumlaşan kısmı toprağa dökülür.Ertesi sene tekrar dökülen yerlerden fışkırır.Çok arsız bir bitkidir. Nane gibi bütün bahçeyi kaplar.Ama çabuk kartlaşır.O yüzde mevsimini kaçırmamak gerekir...

Malzemeler:

efelek yaprağı
istediğiniz bir dolma harcından yapabilirsiniz.Benim yaptığımı vereyim sizlere

2-3 adet kuru soğan
sıvıyağ
pirinç
bulgur(yarıyarıya)
salça
taze nane
maydanoz
tuz
pulbiber
narekşisi

Yapılışı;
sıvıyağda bol soğanları kavuruyoruz.
salçayı ekliyoruz.Pirinç,bulgur ilave edip biraz su ekliyoruz.Enson baharatını ve yeşillikleri ekleyip kapağını kapatıyoruz.

Efekeleri kaynar tuzlu suya çok az batırıp çıkartıyoruz.Çok hassas bir bitkidir.Hemen soğuk suya batırıp şokluyoruz.Yaprakları ortadan ikiye ayırıp üçgen sarıyoruz.Pişirip bol yoğurtla servis ediyoruz..

Yorumlar

Bakır tencerem dedi ki…
Handan hanımcım ellerinize sağlık.bizde evelek derler su kenarlarında yetişir,alanyada bulamadığım için bende pazıyla görürüm işimi.bizimde lor dolmamız meşhurdur evelekten yapılır ilerki günlerde paylaşırım görürsünüz inşlh..
Handan Çuhadar dedi ki…
Teşekkür ederim dilek hanım yöreye göre ismi değişebiliyor.Ama pazıdan daha lezzetli olduğunu söylemeliyim ...paylaşımlarınızı bekliyorum...
Adsız dedi ki…
karadenizde lapaza olarak bilinmesinde yarar var.
Adsız dedi ki…
handan hanım bu efelek diğer adı ivelek otumudur acaba
Handan Çuhadar dedi ki…
muhtemelen resimdeki foto gibiyse odur isim değişebiliyor

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANKARA BAZLAMASI TARİFİ

Bazlamanın en güzeli ANKARA da yapılır...bazlamayı en orjinal şekli ile yaptım.Bazlamanın hamuru asla sütle yapılmaz..Bazı arkadaşlar bloglarında bazlama tarifi yayınlamışlar ama bazlama öyle olmaz.... Bende bir Ankaralı olarak en sade, en doğal şekli ile tarifi vermeye çalışacağım... BAZLAMA NASIL YAPILIR? Malzemeler: 2 kilo un( buğday veya tambuğday unu kullanabilirsiniz veya ikisini karıştırarak da kullanabilirsiniz) 1 paket yaş maya 2 tatlı kaşığı tuz( azaltıp çoğaltabilirsiniz) 1 tatlı kaşığı toz şeker ılık su Yapılışı: hamurumuz için ,unu eleyip genişçe bir yoğurma kabına alıp ortasını açalım.Mayayı elimizle ezip unun ortasına koyalım.Mayanın üzerine toz şekeri serpelim.Biraz ılık suyu çukura ilave edelim.Tuzuda unumuzun üzerine ekleyip maya biraz kabarınca azar azar ılık su ilavesi ile yoğurmaya başlayalım.Hamurumuz kıvamı poğaça hamurundan daha yumuşak bir hamur olması gerekiyor.bazlama hamuru sert olursa bazlamalar hem güzel açılmaz hemde güzel kabarm

KOLAY KALBURA BASTI TARİFİ (margarinsiz)

En kolayından kıyır kıyır , bol cevizli nefis bir tatlı tarifi gelsin...hem de margarinsiz çok az malzemeyle... KALBURA BASTI Hamuru için: 2 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 1 çay kaşığı karbonat 4 - 4,5 su bardağı un Şerbeti için: 4 su bardağı şeker 4 su bardağı su yarım limon suyu İçi  için : 1 kase ceviz içi Yapılışı: Öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. hamur malzemeleri ile çok sert olmayan bir hamur hazırlıyoruz... hanuru ceviz büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz... rendenin ince tarafına hamuru hafifçe bastırıp açıyoruz ve içine ceviz yerleştiriyoruz... hamuru hafifçe rulo kapatıyoruz.Alt kısmı tepsiye gelecek şekilde yerleştiriyoruz .(tepsimizi çok az yağlıyoruz) Kızgın fırında pişiriyoruz. Soğuyan şerbeti fırından çıkan kalbura bastıların ilk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerine gezdiriyoruz.Biraz böyle beklettikten sonra tatlıları çevirerek şerbeti iyice çekmesini sağlıyoruz. Birazda bu şekilde bekletip

TARHANA TARİFİ

Kış hazırlıkları artık başlasın .İlk olarak tarhana ile başlayalım istedim.Her yöreye göre tarifi farklı olan tarhanamız biraz vakit alıcı ama yemeside bir okadar keyiflidir.Bizim buralarda sıklıkla yapılan tarifimize geçelim... TARHANA Malzemeler: 2 kilo süzme yoğurt 2 kilo domates yarım kilodan biraz az yeşil biber 7-8 adet kırmızı biber 1 kilo kuru soğan 250 gr minik aci biber( isteğe bağlı) tuz bir kase eski tarhana (mayalık olarak kullanıyorum) 1 tatlı kaşığı toz maya Yapılışı: bütün sebzeleri salata yapar gibi küp şeklinde doğruyorum.Rondodan geçirmiyorum çünki çok sulandığı için unu daha fazla oluyor hemde soğan acı suyunu veriyor. doğradığımız sebzeleri elimizle iyice yumuşatıyoruz.Daha sonra yoğutla karıştırıyoruz.Eger yoğurdunuz ekşi değil ise biraz bu şekilde bekletiyoruz.Eğer ekşi ise bekletmeye gerek yok.Hemen yoğurma işlemine geçebiliriz. üzerine tuzu , eski tarhanayı, mayayı ve unu ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.Unu azar azar ekleyelim çünki ham