Ana içeriğe atla

Patatesli Açma Börek Tarifi




Herkese günaydın.....Yorucu bir hafta sonunun ardında ancak bugün kendime gelebildim..Akşam üzeri küçük oğlumun isteği üzerine börek yaptım ama tarifi girememiştim.Vakit kaybetmeden denemek isteyenler için tarifi yazayım..ha böreğe gelingelince maalesef soğumadan bitti afiyetle yendi..

Aşama aşama tarife gelelim...

PATATESLİ AÇMA BÖREK:

Malzemeler:

Hamur için:

3 su bardağı un
Yarım paket yaş maya
tuz
su
1 tatlı kaşığı toz şeker

Üzeri için: 1 yumurta

Yağlamak için sıvıyağ

İçi için:3 adet iri patates
100gr. kıyma
1 baş soğan
sıvıyağ
tuz
karabiber
pul biber


Yapılışı:Öncelikle böreğin içini hazırlayalım.Tencereye sıvıyağı alalım ince kıyılmış soğanları ilave edelim.Biraz kavurup kıymayı ilave edelim.Bu arada patatesleri soyup, yıkayıp çiğden rende yapalım.
Rendelediğimiz patatesleri tekrar yıkayalım.Yıkamamızdaki sebep nişhastasının iyice gitmesi kavurduktan sonra birbirine yapışmamasıdır.Süzdüğümüz patatesleride tencereye ilave edelim.Tuzu baharatı eklyip kavrulduktan sonra altını kapatalım.

Hamuru için: Unu geniş bir kaba alıp ortasına mayayı koyalım ,tuzunu unun üzerine ekleyelim.Azar azar su ilavesi ile çok sert olmayan bir hamur hazırlayalımHamuru bekletmemize gerek yoktur.
Hamuru bezelere ayıralım

Bezelere ayırdığımız hamurları pasta tabağı genişliğinde un kullanarak açalım.Açtığımız hamurları üst üste koyup yağlayalım.

Yağladığımız hamurları tezgaha alarak çekiştirerek açalım.Açtığımız yufkatı resimdeki gibi otradan kesip yarım yarım iç koyup saralım. Sardığımız börekleri kendi etrafında dolayıp tepsiye alalım.







Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpelim ve fırına verelim piştikten sonra sıcak sıcak servis edelim..Afiyetle....



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANKARA BAZLAMASI TARİFİ

Bazlamanın en güzeli ANKARA da yapılır...bazlamayı en orjinal şekli ile yaptım.Bazlamanın hamuru asla sütle yapılmaz..Bazı arkadaşlar bloglarında bazlama tarifi yayınlamışlar ama bazlama öyle olmaz.... Bende bir Ankaralı olarak en sade, en doğal şekli ile tarifi vermeye çalışacağım... BAZLAMA NASIL YAPILIR? Malzemeler: 2 kilo un( buğday veya tambuğday unu kullanabilirsiniz veya ikisini karıştırarak da kullanabilirsiniz) 1 paket yaş maya 2 tatlı kaşığı tuz( azaltıp çoğaltabilirsiniz) 1 tatlı kaşığı toz şeker ılık su Yapılışı: hamurumuz için ,unu eleyip genişçe bir yoğurma kabına alıp ortasını açalım.Mayayı elimizle ezip unun ortasına koyalım.Mayanın üzerine toz şekeri serpelim.Biraz ılık suyu çukura ilave edelim.Tuzuda unumuzun üzerine ekleyip maya biraz kabarınca azar azar ılık su ilavesi ile yoğurmaya başlayalım.Hamurumuz kıvamı poğaça hamurundan daha yumuşak bir hamur olması gerekiyor.bazlama hamuru sert olursa bazlamalar hem güzel açılmaz hemde güzel kabarm

KOLAY KALBURA BASTI TARİFİ (margarinsiz)

En kolayından kıyır kıyır , bol cevizli nefis bir tatlı tarifi gelsin...hem de margarinsiz çok az malzemeyle... KALBURA BASTI Hamuru için: 2 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 1 çay kaşığı karbonat 4 - 4,5 su bardağı un Şerbeti için: 4 su bardağı şeker 4 su bardağı su yarım limon suyu İçi  için : 1 kase ceviz içi Yapılışı: Öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. hamur malzemeleri ile çok sert olmayan bir hamur hazırlıyoruz... hanuru ceviz büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz... rendenin ince tarafına hamuru hafifçe bastırıp açıyoruz ve içine ceviz yerleştiriyoruz... hamuru hafifçe rulo kapatıyoruz.Alt kısmı tepsiye gelecek şekilde yerleştiriyoruz .(tepsimizi çok az yağlıyoruz) Kızgın fırında pişiriyoruz. Soğuyan şerbeti fırından çıkan kalbura bastıların ilk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerine gezdiriyoruz.Biraz böyle beklettikten sonra tatlıları çevirerek şerbeti iyice çekmesini sağlıyoruz. Birazda bu şekilde bekletip

AMONYAKLI PASTA TARİFİ

tadına doyum olmaz nefis amonyalı pastamız ...bu sefer AMONYAKLI PASTA Hamuru için 1 su bardağı süt 1 su bardağı toz şeker 2 yumurta yarım paket eritilmiş margarin aldığı kadar un 1 çorba kaşığı amonyak ( aktarlardan alabilirsiniz) Kreması için: 1.buçuk litre süt 15 yemek kaşığı toz şeker 8 yemek kaşığı un 3 kaşık nişhasta 1 paket vanilya arzu ederseniz dış kısmını kremşanti ile kaplayabilirsiniz hamur malzemeleri ile ele yapışmayan bir hamur hazırlıyoruz.hamuru 6 parçaya bölüyoruz..biraz bu şekilde dinlendiriyoruz ki kolay açılabilsin açtığımız bezeyi büyükçe bir kapak yardımıyla yuvarlak kesiyoruz margarin ile yağladığımız tepsiye alıp 200 derecede fırında pişiriyoruz...çabuk piştiği için kontrolu bırakmıyoruz... bütün bezeleri bu şekilde pişirip soğumaya bırakıyoruz...artan kısımları ile 7. beze oluyor kremayı hazırlıyoruz sıcak sıcak soğuk hamurları üst üste koyup bolca krema ile ka