5 Mayıs 2013 Pazar

MAHLEPLİ DÜĞÜM POĞAÇA TARİFİ



MAHLEPLİ DÜĞÜM POĞAÇA

Malzemeler:

Hamuru için:


1 su bardağı süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvıyağ
yarım su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket yaş maya
aldığı kadar un
1 tatlı kaşığı mahlep
1 yumurta

Yapılışı:

öncelikle yaş mayayı 1 bardak ılık su ile ıslatıyoruz. Daha sonra süt, sıvı yağ ve  şekeri geniş bir kaba alıyoruz.Yumurtanın beyazını ve mayayı ekliyoruz.Bunları hafif karıştırıp mahlep, tuz ve aldığı adar un ekleyip çok yumuşak bir hamur hazırlıyoruz.Benim hep mayalı hamurlarda kullandığım takdikle yani unu kaldırıp elimizi yağlayıp hamuru öyle toparlıyoruz.
yağladığımız tezgah üzerine küçük bezelere ayırıyoruz.Bezeyi kalınca rulo yapıp düğüm atıyoruz.Tepsiye dizip tepside biraz kabarmasını bekliyoruz.Üzerine yumurta sarısı sürüp istediğiniz gibi susum, çörekotu veya haşhaş serpip fırına veriyoruz.Mis gibi mahlep kokulu poğaçalarınız yemeğe hazır afiyet olsun...Küçük bir not daha fırından aldıktan sonra üzerine ince bir bez örterseniz dahada yumuşacık olacaklardır...