Ana içeriğe atla

MAHLEPLİ DÜĞÜM POĞAÇA TARİFİ



MAHLEPLİ DÜĞÜM POĞAÇA

Malzemeler:

Hamuru için:





1 su bardağı süt

1 su bardağı ılık su

1 su bardağı sıvıyağ

yarım su bardağı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 paket yaş maya

aldığı kadar un


1 tatlı kaşığı mahlep


1 yumurta






Yapılışı:






öncelikle yaş mayayı 1 bardak ılık su ile ıslatıyoruz. Daha sonra süt, sıvı yağ ve şekeri geniş bir kaba alıyoruz.Yumurtanın beyazını ve mayayı ekliyoruz.Bunları hafif karıştırıp mahlep, tuz ve aldığı adar un ekleyip çok yumuşak bir hamur hazırlıyoruz.Benim hep mayalı hamurlarda kullandığım takdikle yani unu kaldırıp elimizi yağlayıp hamuru öyle toparlıyoruz.


yağladığımız tezgah üzerine küçük bezelere ayırıyoruz.Bezeyi kalınca rulo yapıp düğüm atıyoruz.Tepsiye dizip tepside biraz kabarmasını bekliyoruz.Üzerine yumurta sarısı sürüp istediğiniz gibi susum, çörekotu veya haşhaş serpip fırına veriyoruz.Mis gibi mahlep kokulu poğaçalarınız yemeğe hazır afiyet olsun...Küçük bir not daha fırından aldıktan sonra üzerine ince bir bez örterseniz dahada yumuşacık olacaklardır...

Yorumlar

LeylaK dedi ki…
Aynı hamuru kullanıyorum ama mahlep eklemiyorum, sanırım daha lezzetli olur :)
Asyadan Esintiler dedi ki…
kesinlikle leylacığıma katılıyorum.mahlep lezzetini daha da artırıyor.ellerine sağlık handancım.sevgilerimle..
Ne güzel duruyor.Pofuduk pofuduk :).Bloğunuzu takibe aldım bana da beklerim.İstanbuldaki farklı mekan ve lezzetlerle ilgili paylaşım yapıyorum.Sevgiler..
Handan Çuhadar dedi ki…
teşekkürler bendende size sevgiler
Handan Çuhadar dedi ki…
hemen geliyorum büşracım
Adsız dedi ki…
ne güzel kabarmış öyle, ellerine sağlık canım :)
Handan Çuhadar dedi ki…
teşekkür edrim...
hanife dedi ki…
Mayalı lezzetlere bayılırım elinize sağlık...Bloğunuzu izlemeye aldım benim bloğumada beklerim mutlu hafta sonu dilerim.
Handan Çuhadar dedi ki…
teşekkürler hanife hanım beğendiğinize çok sevindim...

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANKARA BAZLAMASI TARİFİ

Bazlamanın en güzeli ANKARA da yapılır...bazlamayı en orjinal şekli ile yaptım.Bazlamanın hamuru asla sütle yapılmaz..Bazı arkadaşlar bloglarında bazlama tarifi yayınlamışlar ama bazlama öyle olmaz.... Bende bir Ankaralı olarak en sade, en doğal şekli ile tarifi vermeye çalışacağım... BAZLAMA NASIL YAPILIR? Malzemeler: 2 kilo un( buğday veya tambuğday unu kullanabilirsiniz veya ikisini karıştırarak da kullanabilirsiniz) 1 paket yaş maya 2 tatlı kaşığı tuz( azaltıp çoğaltabilirsiniz) 1 tatlı kaşığı toz şeker ılık su Yapılışı: hamurumuz için ,unu eleyip genişçe bir yoğurma kabına alıp ortasını açalım.Mayayı elimizle ezip unun ortasına koyalım.Mayanın üzerine toz şekeri serpelim.Biraz ılık suyu çukura ilave edelim.Tuzuda unumuzun üzerine ekleyip maya biraz kabarınca azar azar ılık su ilavesi ile yoğurmaya başlayalım.Hamurumuz kıvamı poğaça hamurundan daha yumuşak bir hamur olması gerekiyor.bazlama hamuru sert olursa bazlamalar hem güzel açılmaz hemde güzel kabarm

KOLAY KALBURA BASTI TARİFİ (margarinsiz)

En kolayından kıyır kıyır , bol cevizli nefis bir tatlı tarifi gelsin...hem de margarinsiz çok az malzemeyle... KALBURA BASTI Hamuru için: 2 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 1 çay kaşığı karbonat 4 - 4,5 su bardağı un Şerbeti için: 4 su bardağı şeker 4 su bardağı su yarım limon suyu İçi  için : 1 kase ceviz içi Yapılışı: Öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. hamur malzemeleri ile çok sert olmayan bir hamur hazırlıyoruz... hanuru ceviz büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz... rendenin ince tarafına hamuru hafifçe bastırıp açıyoruz ve içine ceviz yerleştiriyoruz... hamuru hafifçe rulo kapatıyoruz.Alt kısmı tepsiye gelecek şekilde yerleştiriyoruz .(tepsimizi çok az yağlıyoruz) Kızgın fırında pişiriyoruz. Soğuyan şerbeti fırından çıkan kalbura bastıların ilk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerine gezdiriyoruz.Biraz böyle beklettikten sonra tatlıları çevirerek şerbeti iyice çekmesini sağlıyoruz. Birazda bu şekilde bekletip

TARHANA TARİFİ

Kış hazırlıkları artık başlasın .İlk olarak tarhana ile başlayalım istedim.Her yöreye göre tarifi farklı olan tarhanamız biraz vakit alıcı ama yemeside bir okadar keyiflidir.Bizim buralarda sıklıkla yapılan tarifimize geçelim... TARHANA Malzemeler: 2 kilo süzme yoğurt 2 kilo domates yarım kilodan biraz az yeşil biber 7-8 adet kırmızı biber 1 kilo kuru soğan 250 gr minik aci biber( isteğe bağlı) tuz bir kase eski tarhana (mayalık olarak kullanıyorum) 1 tatlı kaşığı toz maya Yapılışı: bütün sebzeleri salata yapar gibi küp şeklinde doğruyorum.Rondodan geçirmiyorum çünki çok sulandığı için unu daha fazla oluyor hemde soğan acı suyunu veriyor. doğradığımız sebzeleri elimizle iyice yumuşatıyoruz.Daha sonra yoğutla karıştırıyoruz.Eger yoğurdunuz ekşi değil ise biraz bu şekilde bekletiyoruz.Eğer ekşi ise bekletmeye gerek yok.Hemen yoğurma işlemine geçebiliriz. üzerine tuzu , eski tarhanayı, mayayı ve unu ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.Unu azar azar ekleyelim çünki ham