Ana içeriğe atla

AŞURE TARİFİ


aşuremizi nihayet bugün pişerebildim... Allah Kabul Etsin...


AŞURE
 
Malzemeler:

 1 su bardağı aşurelik buğday
Yarım su bardağı nohut
2 su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı fasulye
fındık, ceviz, badem
1 su bardağı süt
1 Portakal kabuğu rendesi
Nar taneleri
1 Portakal suyu
1 Su bardağı kuru kayısı
1 Su bardağı kuru üzüm
7-8 Adet kuru incir
İki kaşık buğday nişhastası

Yapılışı:

 Aşurelik buğdayı geceden bir iki taşım kaynatarak bekletiyoruz. Sabahtan suyunu ekleyip buğdaylar iyice patlayana kadar pişiriyoruz. Nohutu ve fasulyeyide akşamdan soğuk suyla ıslatıyoruz  ve düdüklü tencerede ayrı ayrıhaşlıyoruz. Bu arada diğer malzemeleri hazırlıyoruz. Portakal kabuğunu rendeliyoruz. Kuru kayısı ve kuru üzümü ayrı bir tencerede üzümler açılıncaya kadar pişiriyoruz.İnciri de ayrı bir tencere de yıkayıp saplarını almadan haşlıyoruz çünki sapları alındığında incirin suyu kararacaktır . Aşurelik buğday pişerken bir taraftan da haşlanmış nohutu ve fasulyeyi ekliyoruz. Tüm malzemeler pişerken şekerini ilave ediyoruz. Bu arada suyunu kontrol etmeliyiz. Eğer su koyacaksanız kaynar su koymalısınız. Kuru kayısı ve kuru üzümü haşladığımız su ile beraber içine katıyoruz.Bir taşım kaynatıp sütü ilave ediyoruz.Portakal kabuğunu ve suyunu koyuyoruz. İki kaşık nişhastayı su ile açıp aşuremizi bağlıyoruz. Şekerini ve kıvamını son kere kontrol ettikten sonra ocağın altını kapatıyoruz.İncirlerimizi dörde bölüp aşureleri tabaklara koyduktan sonra ilave ediyorum tencerenin içine koyarsanız rengi kararacaktır Servis yaparken çekilmiş ceviz ve nar taneleri ile süslüyoruz.
Afiyet Olsun

Yorumlar

Asyadan Esintiler dedi ki…
Allah kabul etsin ablacım.Nefis görünüyor.
Handan Çuhadar dedi ki…
teşekkür ederim Şulecim sevgilerimle iyi akşamlar canım...
Unknown dedi ki…
Ellerinize sağlık,Allah kabul etsin.
Handan Çuhadar dedi ki…
teşekkür ederim sevil hanım bloguma hoşgeldiniz...

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANKARA BAZLAMASI TARİFİ

Bazlamanın en güzeli ANKARA da yapılır...bazlamayı en orjinal şekli ile yaptım.Bazlamanın hamuru asla sütle yapılmaz..Bazı arkadaşlar bloglarında bazlama tarifi yayınlamışlar ama bazlama öyle olmaz.... Bende bir Ankaralı olarak en sade, en doğal şekli ile tarifi vermeye çalışacağım... BAZLAMA NASIL YAPILIR? Malzemeler: 2 kilo un( buğday veya tambuğday unu kullanabilirsiniz veya ikisini karıştırarak da kullanabilirsiniz) 1 paket yaş maya 2 tatlı kaşığı tuz( azaltıp çoğaltabilirsiniz) 1 tatlı kaşığı toz şeker ılık su Yapılışı: hamurumuz için ,unu eleyip genişçe bir yoğurma kabına alıp ortasını açalım.Mayayı elimizle ezip unun ortasına koyalım.Mayanın üzerine toz şekeri serpelim.Biraz ılık suyu çukura ilave edelim.Tuzuda unumuzun üzerine ekleyip maya biraz kabarınca azar azar ılık su ilavesi ile yoğurmaya başlayalım.Hamurumuz kıvamı poğaça hamurundan daha yumuşak bir hamur olması gerekiyor.bazlama hamuru sert olursa bazlamalar hem güzel açılmaz hemde güzel kabarm

KOLAY KALBURA BASTI TARİFİ (margarinsiz)

En kolayından kıyır kıyır , bol cevizli nefis bir tatlı tarifi gelsin...hem de margarinsiz çok az malzemeyle... KALBURA BASTI Hamuru için: 2 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 1 çay kaşığı karbonat 4 - 4,5 su bardağı un Şerbeti için: 4 su bardağı şeker 4 su bardağı su yarım limon suyu İçi  için : 1 kase ceviz içi Yapılışı: Öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. hamur malzemeleri ile çok sert olmayan bir hamur hazırlıyoruz... hanuru ceviz büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz... rendenin ince tarafına hamuru hafifçe bastırıp açıyoruz ve içine ceviz yerleştiriyoruz... hamuru hafifçe rulo kapatıyoruz.Alt kısmı tepsiye gelecek şekilde yerleştiriyoruz .(tepsimizi çok az yağlıyoruz) Kızgın fırında pişiriyoruz. Soğuyan şerbeti fırından çıkan kalbura bastıların ilk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerine gezdiriyoruz.Biraz böyle beklettikten sonra tatlıları çevirerek şerbeti iyice çekmesini sağlıyoruz. Birazda bu şekilde bekletip

TARHANA TARİFİ

Kış hazırlıkları artık başlasın .İlk olarak tarhana ile başlayalım istedim.Her yöreye göre tarifi farklı olan tarhanamız biraz vakit alıcı ama yemeside bir okadar keyiflidir.Bizim buralarda sıklıkla yapılan tarifimize geçelim... TARHANA Malzemeler: 2 kilo süzme yoğurt 2 kilo domates yarım kilodan biraz az yeşil biber 7-8 adet kırmızı biber 1 kilo kuru soğan 250 gr minik aci biber( isteğe bağlı) tuz bir kase eski tarhana (mayalık olarak kullanıyorum) 1 tatlı kaşığı toz maya Yapılışı: bütün sebzeleri salata yapar gibi küp şeklinde doğruyorum.Rondodan geçirmiyorum çünki çok sulandığı için unu daha fazla oluyor hemde soğan acı suyunu veriyor. doğradığımız sebzeleri elimizle iyice yumuşatıyoruz.Daha sonra yoğutla karıştırıyoruz.Eger yoğurdunuz ekşi değil ise biraz bu şekilde bekletiyoruz.Eğer ekşi ise bekletmeye gerek yok.Hemen yoğurma işlemine geçebiliriz. üzerine tuzu , eski tarhanayı, mayayı ve unu ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.Unu azar azar ekleyelim çünki ham