10 Mart 2014 Pazartesi

ANKARA BAZLAMASI TARİFİ



Bazlamanın en güzeli ANKARA da yapılır...bazlamayı en orjinal şekli ile yaptım.Bazlamanın hamuru asla sütle yapılmaz..Bazı arkadaşlar bloglarında bazlama tarifi yayınlamışlar ama bazlama öyle olmaz....

Bende bir Ankaralı olarak en sade, en doğal şekli ile tarifi vermeye çalışacağım...

BAZLAMA NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

2 kilo un( buğday veya tambuğday unu kullanabilirsiniz veya ikisini karıştırarak da kullanabilirsiniz)
1 paket yaş maya
2 tatlı kaşığı tuz( azaltıp çoğaltabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı toz şeker
ılık su

Yapılışı:

hamurumuz için ,unu eleyip genişçe bir yoğurma kabına alıp ortasını açalım.Mayayı elimizle ezip unun ortasına koyalım.Mayanın üzerine toz şekeri serpelim.Biraz ılık suyu çukura ilave edelim.Tuzuda unumuzun üzerine ekleyip maya biraz kabarınca azar azar ılık su ilavesi ile yoğurmaya başlayalım.Hamurumuz kıvamı poğaça hamurundan daha yumuşak bir hamur olması gerekiyor.bazlama hamuru sert olursa bazlamalar hem güzel açılmaz hemde güzel kabarmaz...hamurun üzerini streçle kapatıp tekrar üzerini bezle saralım.hamur güzelce kabarıp  göz göz olunca üzerini açıp unlanmış tezgaha hamurun birazını alıp avuç içi büyüklüğünde bezelere ayıralım.Hamur gayet yumuşak olduğundan un ilavesi ile yuvarlamak gerekir.Fotoğrafdaki gibi yan yana bezeleri dizelim.Daha sonra ilk yaptığımız bezeyi unlanmış bazlama tahtasına alıp parmaklarımızı kullanarak tahtanın büyüklüğünde açalım...bu arada  bezeler bekledikçe daha rahat açılacaktırlar.

Büyük teflon tavada veya saç üzerinde asla yağ kullanmadan çevire çevire pişirelim...BAZLAMA OKLAVA İLE YAPILMAZ....
 sıcak tavaya aldığımız hamurun üzeri fotoğraftaki gibi olunca çevirelim diğer tarafını da pişirip bez üzerine yan yana koyalım...çevirmek için spatula kullanabilirsiniz...                                                                            

soğuyan bazlamaları dondurucuda saklayabilirsiniz....yada sıcak sıcak tereyağla afiyetle tüketebilirsiniz....