Ana içeriğe atla

ANKARA BAZLAMASI TARİFİ



Bazlamanın en güzeli ANKARA da yapılır...bazlamayı en orjinal şekli ile yaptım.Bazlamanın hamuru asla sütle yapılmaz..Bazı arkadaşlar bloglarında bazlama tarifi yayınlamışlar ama bazlama öyle olmaz....

Bende bir Ankaralı olarak en sade, en doğal şekli ile tarifi vermeye çalışacağım...

BAZLAMA NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

2 kilo un( buğday veya tambuğday unu kullanabilirsiniz veya ikisini karıştırarak da kullanabilirsiniz)
1 paket yaş maya
2 tatlı kaşığı tuz( azaltıp çoğaltabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı toz şeker
ılık su

Yapılışı:

hamurumuz için ,unu eleyip genişçe bir yoğurma kabına alıp ortasını açalım.Mayayı elimizle ezip unun ortasına koyalım.Mayanın üzerine toz şekeri serpelim.Biraz ılık suyu çukura ilave edelim.Tuzuda unumuzun üzerine ekleyip maya biraz kabarınca azar azar ılık su ilavesi ile yoğurmaya başlayalım.Hamurumuz kıvamı poğaça hamurundan daha yumuşak bir hamur olması gerekiyor.bazlama hamuru sert olursa bazlamalar hem güzel açılmaz hemde güzel kabarmaz...hamurun üzerini streçle kapatıp tekrar üzerini bezle saralım.hamur güzelce kabarıp  göz göz olunca üzerini açıp unlanmış tezgaha hamurun birazını alıp avuç içi büyüklüğünde bezelere ayıralım.Hamur gayet yumuşak olduğundan un ilavesi ile yuvarlamak gerekir.Fotoğrafdaki gibi yan yana bezeleri dizelim.Daha sonra ilk yaptığımız bezeyi unlanmış bazlama tahtasına alıp parmaklarımızı kullanarak tahtanın büyüklüğünde açalım...bu arada  bezeler bekledikçe daha rahat açılacaktırlar.

Büyük teflon tavada veya saç üzerinde asla yağ kullanmadan çevire çevire pişirelim...BAZLAMA OKLAVA İLE YAPILMAZ....
 sıcak tavaya aldığımız hamurun üzeri fotoğraftaki gibi olunca çevirelim diğer tarafını da pişirip bez üzerine yan yana koyalım...çevirmek için spatula kullanabilirsiniz...                                                                            

soğuyan bazlamaları dondurucuda saklayabilirsiniz....yada sıcak sıcak tereyağla afiyetle tüketebilirsiniz....

Yorumlar

Ayşe'nin Mutfağı dedi ki…
Handancım bu tarifle kaç adet çıkıyor. Bayılırım bazlamaya ilk fırsatta yapayım ellerinize sağlık sevgiler
Handan Çuhadar dedi ki…
teşekkür ederim Ayşecim...10-15 tane çıkar ben daha az ölçü kullandım 5 kilo undan yaptım 30 tane bazlamam oldu dondurucuya atıp yiyeceğim kadar çıkarıyorum kahvaltıda nefis oluyor sevgilerimle
Asyadan Esintiler dedi ki…
ellerine sağlık Handan ablacım.Ben çok severim.Fırsatım oldukça yapmaya çalışırım ama özellikle annem çok sık yapar.Nefis olur.Doyulmaz bu bazlamanın tadına.sıcakken üzerine tere yağı sürüp beyaz peynirle yemeye bayılırım.
Handan Çuhadar dedi ki…
aynen Şulecim...bizimkilerde bayılır yemek bile aramazlar tereyağlı bazlama ve peynir, birde çay süper olur...
Emine Rüzgar dedi ki…
ELLERİNE SAĞLIK CANIM.ÇOK GÜZEL OLMUŞLAR.bizde çok severiz.sevgilerimle.
Necla Şölen dedi ki…
Merhaba,
Ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor. Blogunuzu takibe aldım bana da beklerim. Sevgilerle...
www.neclasolen.com
Bakır tencerem dedi ki…
Handancım merhaba,bazlamaların enfes görüyor arkadaşım ellerine sağlık afiyetle..
Handan Çuhadar dedi ki…
teşekkür ederim eminecim sevgilerimle...
Handan Çuhadar dedi ki…
teşekkür ederim Dilekcim sevgilerimle...
Handan Çuhadar dedi ki…
teşekkür ederim Necla hanım...hoşgeldiniz bloguma...
yasaminta kendisi dedi ki…
O bazlamaların arasına kaşar koyup tost yapacaksınız nefis olur.elinize saglik:)
Handan Çuhadar dedi ki…
teşekkür ederim Çağnur hanım...evet aynen öyle ben de bazlamayla kaşarlı tostu çok severim...
Canan Zerkinli dedi ki…
miiss ,kokusu geldi burnuma , bazlamann arasına kavurma koy tost yap :) ellerine sağlık ..
Handan Çuhadar dedi ki…
teşekkür ederim Canan hanım ...süper olur ama dimi...
nursevincelezzetler dedi ki…
Bende Ankaralıyım..Halen Ankaralı komşum var. oda siizn gibi yapar.. Fakat tıpkı kayseri mantısı gibi ..Bazlamad ayörelere göre değişerek gelmiş , gitmeyede devam ediyor.. Ellerinize sağlık
Unknown dedi ki…
Handan hanim ben 50 kg yapmak istiyorum maya ve tuz seker miktari nekadar olmali

Bu blogdaki popüler yayınlar

KOLAY KALBURA BASTI TARİFİ (margarinsiz)

En kolayından kıyır kıyır , bol cevizli nefis bir tatlı tarifi gelsin...hem de margarinsiz çok az malzemeyle... KALBURA BASTI Hamuru için: 2 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 1 çay kaşığı karbonat 4 - 4,5 su bardağı un Şerbeti için: 4 su bardağı şeker 4 su bardağı su yarım limon suyu İçi  için : 1 kase ceviz içi Yapılışı: Öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. hamur malzemeleri ile çok sert olmayan bir hamur hazırlıyoruz... hanuru ceviz büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz... rendenin ince tarafına hamuru hafifçe bastırıp açıyoruz ve içine ceviz yerleştiriyoruz... hamuru hafifçe rulo kapatıyoruz.Alt kısmı tepsiye gelecek şekilde yerleştiriyoruz .(tepsimizi çok az yağlıyoruz) Kızgın fırında pişiriyoruz. Soğuyan şerbeti fırından çıkan kalbura bastıların ilk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerine gezdiriyoruz.Biraz böyle beklettikten sonra tatlıları çevirerek şerbeti iyice çekmesini sağlıyoruz. Birazda bu şekilde bekletip

TARHANA TARİFİ

Kış hazırlıkları artık başlasın .İlk olarak tarhana ile başlayalım istedim.Her yöreye göre tarifi farklı olan tarhanamız biraz vakit alıcı ama yemeside bir okadar keyiflidir.Bizim buralarda sıklıkla yapılan tarifimize geçelim... TARHANA Malzemeler: 2 kilo süzme yoğurt 2 kilo domates yarım kilodan biraz az yeşil biber 7-8 adet kırmızı biber 1 kilo kuru soğan 250 gr minik aci biber( isteğe bağlı) tuz bir kase eski tarhana (mayalık olarak kullanıyorum) 1 tatlı kaşığı toz maya Yapılışı: bütün sebzeleri salata yapar gibi küp şeklinde doğruyorum.Rondodan geçirmiyorum çünki çok sulandığı için unu daha fazla oluyor hemde soğan acı suyunu veriyor. doğradığımız sebzeleri elimizle iyice yumuşatıyoruz.Daha sonra yoğutla karıştırıyoruz.Eger yoğurdunuz ekşi değil ise biraz bu şekilde bekletiyoruz.Eğer ekşi ise bekletmeye gerek yok.Hemen yoğurma işlemine geçebiliriz. üzerine tuzu , eski tarhanayı, mayayı ve unu ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.Unu azar azar ekleyelim çünki ham