Ana içeriğe atla

FELLAH KÖFTESİ TARİFİ


Hem çay saatleriniz ,hem de akşam yemeğiniz için harika bir tarif....

FELLAH KÖFTESİ NASIL YAPILIR?

Malzemeler:

2 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı irmik
1 yumurta
1 su bardağı su
1 kaşık un (kıvama göre azaltıp çoğaltabilirsiniz)
tuz, karabiber
1 dolu kaşık salça ( isteğe göre biber salçası olabilir)
yarım çay kaşığı limon tuzu(haşlama suyuna ilave etmek için)

Sos için:

3 tane soyulmuş domates
4 iri diş sarımsak
1 kaşık salça
1 çay bardağı sıvıyağ

üzerini süslemek için:

kıyılmış maydanoz
kıyılmış dereotu
turşu biber

Yapılışı:

ince bulguru tepsiye alıp 1 bardak kaynar su ile ıslatıyoruz.Üzerine irmiği ilave edip ağzını kapatıyoruz.Çok bekletmeye gerek yoktur.daha sonra yumurta ,salça ve baharatları ilave edip çok güzel bir şekilde yoğuruyoruz.Bu arada gerekirse un ilave edip elimizi ıslatarak hamurun kıvamını kontrol ediyoruz. şekil verecek kıvama gelince yuvarlayıp hafifçe sosu iyi çekmesi için ortasına bastırıyoruz...köfteler beklerken tencereye ocağa alıp kaynar suyun içine biraz tuz ve yarım çay kaşığı limon tuzu ilave ediyoruz köfteleri teker teker kaynar suyun içine atıyoruz.Köfteler pişdiğinde suyun üzerine çıkacaktır.Delikli kepçe bir tepsiye alıyoruz...

sosu için tencereye yağı alıp rendelediğimiz sarımsakları atıyoruz...sarımsağı hafif döndürdükten sonra salçasını ilave ediyoruz.Salçacınıda şöyle biraz kavurup küçük doğradığınız domatesleride ekleyip domatesler pişdikten sonra köfteleri haşladığımız sudan biraz ekleyip sosumuzu sulandırıyoruz köfteleri sosun içine ekleyip güzelce karıştırıyoruz servis tabağına alıp üzerini süsleyip servis ediyoruz... AFİYET OLSUN....


Yorumlar

Mutfakfelsefem dedi ki…
Cok severim ellerinize sağlık. .
Unknown dedi ki…
of of çok severim ellerine sağlık harika olmuş :))
Ayşe'nin Mutfağı dedi ki…
bayılıyorum bu köfteye... ellerine sağlık .....Bulgurun en güzel hali diyebilirim Sevgiler
Handan Çuhadar dedi ki…
teşekkür ederim hatice hanım..
Handan Çuhadar dedi ki…
çok teşekkür ederim...
Handan Çuhadar dedi ki…
aynen sana katılıyorum Ayşecim çok teşekkürler...
hayata dair dedi ki…
Bu ne guzel bir yemek olur benim gibi eti az yiyenler icin. En kisa zamanda deneyecegim. Ellerinize saglik. Acaba hangi yoreye ait?
Çok severim ellerinize sağlık , Sitenizi izlemeye aldım bana da beklerim sevgiler.
Handan Çuhadar dedi ki…
teşekkür ederim...hangi yöreye ait olduğunu tam bilemeyeceğim ama her yörede yapılıyor ve farklı isimlerle anılıyor ...
Handan Çuhadar dedi ki…
teşekkür ederim hoşgeldiniz...

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANKARA BAZLAMASI TARİFİ

Bazlamanın en güzeli ANKARA da yapılır...bazlamayı en orjinal şekli ile yaptım.Bazlamanın hamuru asla sütle yapılmaz..Bazı arkadaşlar bloglarında bazlama tarifi yayınlamışlar ama bazlama öyle olmaz.... Bende bir Ankaralı olarak en sade, en doğal şekli ile tarifi vermeye çalışacağım... BAZLAMA NASIL YAPILIR? Malzemeler: 2 kilo un( buğday veya tambuğday unu kullanabilirsiniz veya ikisini karıştırarak da kullanabilirsiniz) 1 paket yaş maya 2 tatlı kaşığı tuz( azaltıp çoğaltabilirsiniz) 1 tatlı kaşığı toz şeker ılık su Yapılışı: hamurumuz için ,unu eleyip genişçe bir yoğurma kabına alıp ortasını açalım.Mayayı elimizle ezip unun ortasına koyalım.Mayanın üzerine toz şekeri serpelim.Biraz ılık suyu çukura ilave edelim.Tuzuda unumuzun üzerine ekleyip maya biraz kabarınca azar azar ılık su ilavesi ile yoğurmaya başlayalım.Hamurumuz kıvamı poğaça hamurundan daha yumuşak bir hamur olması gerekiyor.bazlama hamuru sert olursa bazlamalar hem güzel açılmaz hemde güzel kabarm

KOLAY KALBURA BASTI TARİFİ (margarinsiz)

En kolayından kıyır kıyır , bol cevizli nefis bir tatlı tarifi gelsin...hem de margarinsiz çok az malzemeyle... KALBURA BASTI Hamuru için: 2 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 1 çay kaşığı karbonat 4 - 4,5 su bardağı un Şerbeti için: 4 su bardağı şeker 4 su bardağı su yarım limon suyu İçi  için : 1 kase ceviz içi Yapılışı: Öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. hamur malzemeleri ile çok sert olmayan bir hamur hazırlıyoruz... hanuru ceviz büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz... rendenin ince tarafına hamuru hafifçe bastırıp açıyoruz ve içine ceviz yerleştiriyoruz... hamuru hafifçe rulo kapatıyoruz.Alt kısmı tepsiye gelecek şekilde yerleştiriyoruz .(tepsimizi çok az yağlıyoruz) Kızgın fırında pişiriyoruz. Soğuyan şerbeti fırından çıkan kalbura bastıların ilk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerine gezdiriyoruz.Biraz böyle beklettikten sonra tatlıları çevirerek şerbeti iyice çekmesini sağlıyoruz. Birazda bu şekilde bekletip

TARHANA TARİFİ

Kış hazırlıkları artık başlasın .İlk olarak tarhana ile başlayalım istedim.Her yöreye göre tarifi farklı olan tarhanamız biraz vakit alıcı ama yemeside bir okadar keyiflidir.Bizim buralarda sıklıkla yapılan tarifimize geçelim... TARHANA Malzemeler: 2 kilo süzme yoğurt 2 kilo domates yarım kilodan biraz az yeşil biber 7-8 adet kırmızı biber 1 kilo kuru soğan 250 gr minik aci biber( isteğe bağlı) tuz bir kase eski tarhana (mayalık olarak kullanıyorum) 1 tatlı kaşığı toz maya Yapılışı: bütün sebzeleri salata yapar gibi küp şeklinde doğruyorum.Rondodan geçirmiyorum çünki çok sulandığı için unu daha fazla oluyor hemde soğan acı suyunu veriyor. doğradığımız sebzeleri elimizle iyice yumuşatıyoruz.Daha sonra yoğutla karıştırıyoruz.Eger yoğurdunuz ekşi değil ise biraz bu şekilde bekletiyoruz.Eğer ekşi ise bekletmeye gerek yok.Hemen yoğurma işlemine geçebiliriz. üzerine tuzu , eski tarhanayı, mayayı ve unu ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.Unu azar azar ekleyelim çünki ham