14 Kasım 2014 Cuma

AŞURE TARİFİ (1)






AŞURE

Malzemeler:

 1 su bardağı aşurelik buğday
Yarım su bardağı nohut
2 su bardağı tozşeker
Yarım su bardağı fasulye
fındık, ceviz, badem
1 su bardağı süt
1 Portakal kabuğu rendesi
Nar taneleri
1 Portakal suyu
1 Su bardağı kuru kayısı
1 Su bardağı kuru üzüm
7-8 Adet kuru incir
İki kaşık buğday nişhastası

Yapılışı:

 Aşurelik buğdayı geceden bir iki taşım kaynatarak bekletiyoruz. Sabahtan suyunu ekleyip buğdaylar iyice patlayana kadar pişiriyoruz. Nohutu ve fasulyeyide akşamdan soğuk suyla ıslatıyoruz  ve düdüklü tencerede ayrı ayrıhaşlıyoruz. Bu arada diğer malzemeleri hazırlıyoruz. Portakal kabuğunu rendeliyoruz. Kuru kayısı ve kuru üzümü ayrı bir tencerede üzümler açılıncaya kadar pişiriyoruz.İnciri de ayrı bir tencere de yıkayıp saplarını almadan haşlıyoruz çünki sapları alındığında incirin suyu kararacaktır . Aşurelik buğday pişerken bir taraftan da haşlanmış nohutu ve fasulyeyi ekliyoruz. Tüm malzemeler pişerken şekerini ilave ediyoruz. Bu arada suyunu kontrol etmeliyiz. Eğer su koyacaksanız kaynar su koymalısınız. Kuru kayısı ve kuru üzümü haşladığımız su ile beraber içine katıyoruz.Bir taşım kaynatıp sütü ilave ediyoruz.Portakal kabuğunu ve suyunu koyuyoruz. İki kaşık nişhastayı su ile açıp aşuremizi bağlıyoruz. Şekerini ve kıvamını son kere kontrol ettikten sonra ocağın altını kapatıyoruz.İncirlerimizi dörde bölüp aşureleri tabaklara koyduktan sonra ilave ediyorum tencerenin içine koyarsanız rengi kararacaktır Servis yaparken çekilmiş ceviz ve nar taneleri ile süslüyoruz.
Afiyet Olsun