Ana içeriğe atla

HAŞHAŞLI ÇİÇEK POĞAÇA TARİFİ



 benim klasik yaptığım pogaça hamurunu çeşitli şekillerle sizlerle paylaşmak istedim....Asama asama fotoğraflayıp şık sunumlar hazırladım...


HAŞHAŞLI ÇİÇEK POĞAÇA



Hamuru için:





1 su bardağı süt

1 su bardağı ılık su

1 su bardağı sıvı yağ

yarım su bardağı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 paket yaş maya

aldığı kadar un


İçi için 3 çorba kaşığı hashas ,biraz sıvıyağ toz şeker






Yapılışı:






öncelikle yaş mayayı 1 bardak ılık su ile ıslatıyoruz. Daha sonra süt, sıvı yağ ve şekeri geniş bir kaba alıyoruz.Yumurtanın beyazını da ekliyoruz.Bunları hafif karıştırıp , tuz ve aldığı adar un ekleyip çok yumuşak bir hamur hazırlıyoruz.Benim hep mayalı hamurlarda kullandığım takdikle yani unu kaldırıp elimizi yağlayıp hamuru öyle toparlıyoruz.hamuru 20 dakika dinlendiriyoruz.Mayalanan hamuru tekrar yoguralım ve avcumuzun içi büyüklüğünde 4 bezeye ayıralım .Bu işlemleri yaparken un kullanmayalım elimizi yağlayarak yapalım.Bezeler biraz beklediğimizde elimizle rahatça açılacaktır.Açtığımız bezenin üzerine sıvıyağ ile incelttiğimiz haşhaştan sürüyoruz.Üzerine biraz toz şeker serpiştiriyoruz.en son bezeyi üzerine kapatıyoruz.

 pişirirken şeklinin bozulmaması için fırın tepsimi ters olarak yağladım.üzerine haşhaş sürdüğüm hamurları alıp yine elimle tepsinin büyüklüğü kadar açtım.

hamurları küçük yaparsanız küçük tepsi kullanırsınız veya 4 değilde 3 bezeylede yapabilirsiniz...
ortasına bir kase yerleştirip hamuru önce 4 e sonra her parçayı tekrar 4 e bölüyoruz...


 her bir yaprak için iki parçayı 2 kere dışa kıvırıp birleştiriyorum,,,
 çiçek poğaçamız hazır..biraz bekletip tepsinin tersinde pişireceğimiz için fırının en alt katınında pişirelim...

( Fotolar işinizi kolaylaştırır umuyorum) kolay gelsin Afiyet olsun...

bu tarifi haşhaş değilde ara katlara çokokrem sürerekde yapabilirsiniz...denedim oda harika oluyor...


Yorumlar

Ayşe'nin Mutfağı dedi ki…
ellerinize sağlık şekli çok hoş
Handan Çuhadar dedi ki…
Tesekkur ederim Aysecim
mutfagabuyrun dedi ki…
harika bir görüntü canım.ellerine sağlık.sevgiler.
Handan Çuhadar dedi ki…
teşekkür ederim canım benden de sevgiler...
Handan Çuhadar dedi ki…
Bu yorum yazar tarafından silindi.
yemek tarifleri dedi ki…
haşhaşlı tatlı yapardım ama böreği ilk defa sizin tarifinizle deneyeceğim :) elinize sağlık
Handan Çuhadar dedi ki…
teşekkür ederim ...yalnız burdaki haşhaş ezme olanından tatlı için tane haşhaş kullanıyorsunuzdur bunu belirtmek isterim sevgilerimle...
Kek Tarifleri dedi ki…
elinize sağlık her adımı fotoğraflamışsınız çok güzel anlatım olmuş
Handan Çuhadar dedi ki…
Tesekkur ederim...boyle paylaşımları seviyorum...biraz zor oluyor ama...

Bu blogdaki popüler yayınlar

ANKARA BAZLAMASI TARİFİ

Bazlamanın en güzeli ANKARA da yapılır...bazlamayı en orjinal şekli ile yaptım.Bazlamanın hamuru asla sütle yapılmaz..Bazı arkadaşlar bloglarında bazlama tarifi yayınlamışlar ama bazlama öyle olmaz.... Bende bir Ankaralı olarak en sade, en doğal şekli ile tarifi vermeye çalışacağım... BAZLAMA NASIL YAPILIR? Malzemeler: 2 kilo un( buğday veya tambuğday unu kullanabilirsiniz veya ikisini karıştırarak da kullanabilirsiniz) 1 paket yaş maya 2 tatlı kaşığı tuz( azaltıp çoğaltabilirsiniz) 1 tatlı kaşığı toz şeker ılık su Yapılışı: hamurumuz için ,unu eleyip genişçe bir yoğurma kabına alıp ortasını açalım.Mayayı elimizle ezip unun ortasına koyalım.Mayanın üzerine toz şekeri serpelim.Biraz ılık suyu çukura ilave edelim.Tuzuda unumuzun üzerine ekleyip maya biraz kabarınca azar azar ılık su ilavesi ile yoğurmaya başlayalım.Hamurumuz kıvamı poğaça hamurundan daha yumuşak bir hamur olması gerekiyor.bazlama hamuru sert olursa bazlamalar hem güzel açılmaz hemde güzel kabarm

KOLAY KALBURA BASTI TARİFİ (margarinsiz)

En kolayından kıyır kıyır , bol cevizli nefis bir tatlı tarifi gelsin...hem de margarinsiz çok az malzemeyle... KALBURA BASTI Hamuru için: 2 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı su 1 çay kaşığı karbonat 4 - 4,5 su bardağı un Şerbeti için: 4 su bardağı şeker 4 su bardağı su yarım limon suyu İçi  için : 1 kase ceviz içi Yapılışı: Öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. hamur malzemeleri ile çok sert olmayan bir hamur hazırlıyoruz... hanuru ceviz büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz... rendenin ince tarafına hamuru hafifçe bastırıp açıyoruz ve içine ceviz yerleştiriyoruz... hamuru hafifçe rulo kapatıyoruz.Alt kısmı tepsiye gelecek şekilde yerleştiriyoruz .(tepsimizi çok az yağlıyoruz) Kızgın fırında pişiriyoruz. Soğuyan şerbeti fırından çıkan kalbura bastıların ilk sıcaklığı çıktıktan sonra üzerine gezdiriyoruz.Biraz böyle beklettikten sonra tatlıları çevirerek şerbeti iyice çekmesini sağlıyoruz. Birazda bu şekilde bekletip

TARHANA TARİFİ

Kış hazırlıkları artık başlasın .İlk olarak tarhana ile başlayalım istedim.Her yöreye göre tarifi farklı olan tarhanamız biraz vakit alıcı ama yemeside bir okadar keyiflidir.Bizim buralarda sıklıkla yapılan tarifimize geçelim... TARHANA Malzemeler: 2 kilo süzme yoğurt 2 kilo domates yarım kilodan biraz az yeşil biber 7-8 adet kırmızı biber 1 kilo kuru soğan 250 gr minik aci biber( isteğe bağlı) tuz bir kase eski tarhana (mayalık olarak kullanıyorum) 1 tatlı kaşığı toz maya Yapılışı: bütün sebzeleri salata yapar gibi küp şeklinde doğruyorum.Rondodan geçirmiyorum çünki çok sulandığı için unu daha fazla oluyor hemde soğan acı suyunu veriyor. doğradığımız sebzeleri elimizle iyice yumuşatıyoruz.Daha sonra yoğutla karıştırıyoruz.Eger yoğurdunuz ekşi değil ise biraz bu şekilde bekletiyoruz.Eğer ekşi ise bekletmeye gerek yok.Hemen yoğurma işlemine geçebiliriz. üzerine tuzu , eski tarhanayı, mayayı ve unu ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.Unu azar azar ekleyelim çünki ham