28 Ocak 2015 Çarşamba

HAŞHAŞLI ÇİÇEK POĞAÇA TARİFİ



 benim klasik yaptığım pogaça hamurunu çeşitli şekillerle sizlerle paylaşmak istedim....Asama asama fotoğraflayıp şık sunumlar hazırladım...


HAŞHAŞLI ÇİÇEK POĞAÇA

Hamuru için:

1 su bardağı süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvı yağ
yarım su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket yaş maya
aldığı kadar un
İçi için 3 çorba kaşığı hashas ,biraz sıvıyağ toz şeker

Yapılışı:

öncelikle yaş mayayı 1 bardak ılık su ile ıslatıyoruz. Daha sonra süt, sıvı yağ ve  şekeri geniş bir kaba alıyoruz.Yumurtanın beyazını da ekliyoruz.Bunları hafif karıştırıp , tuz ve aldığı adar un ekleyip çok yumuşak bir hamur hazırlıyoruz.Benim hep mayalı hamurlarda kullandığım takdikle yani unu kaldırıp elimizi yağlayıp hamuru öyle toparlıyoruz.hamuru 20 dakika dinlendiriyoruz.Mayalanan hamuru tekrar yoguralım ve avcumuzun içi büyüklüğünde 4 bezeye ayıralım .Bu işlemleri yaparken un kullanmayalım elimizi yağlayarak yapalım.Bezeler biraz beklediğimizde elimizle rahatça açılacaktır.Açtığımız bezenin üzerine sıvıyağ ile incelttiğimiz haşhaştan sürüyoruz.Üzerine biraz toz şeker serpiştiriyoruz.en son bezeyi üzerine kapatıyoruz.

 pişirirken şeklinin bozulmaması için fırın tepsimi ters olarak yağladım.üzerine haşhaş sürdüğüm hamurları alıp yine elimle tepsinin büyüklüğü kadar açtım.

hamurları küçük yaparsanız küçük tepsi kullanırsınız veya 4 değilde 3 bezeylede yapabilirsiniz...
ortasına bir kase yerleştirip hamuru önce 4 e sonra her parçayı tekrar 4 e bölüyoruz...


 her bir yaprak için iki parçayı 2 kere dışa kıvırıp birleştiriyorum,,,
 çiçek poğaçamız hazır..biraz bekletip tepsinin tersinde pişireceğimiz için fırının en alt katınında pişirelim...

( Fotolar işinizi kolaylaştırır umuyorum) kolay gelsin Afiyet olsun...

bu tarifi haşhaş değilde ara katlara çokokrem sürerekde yapabilirsiniz...denedim oda harika oluyor...