Kış hazırlıkları artık başlasın .İlk olarak tarhana ile başlayalım istedim.Her yöreye göre tarifi farklı olan tarhanamız biraz vakit alıcı ama yemeside bir okadar keyiflidir.Bizim buralarda sıklıkla yapılan tarifimize geçelim...
TARHANA
Malzemeler:
2 kilo süzme yoğurt
2 kilo domates
yarım kilodan biraz az yeşil biber
7-8 adet kırmızı biber
1 kilo kuru soğan
250 gr minik aci biber( isteğe bağlı)
tuz
bir kase eski tarhana (mayalık olarak kullanıyorum)
1 tatlı kaşığı toz maya
Yapılışı:
bütün sebzeleri salata yapar gibi küp şeklinde doğruyorum.Rondodan geçirmiyorum çünki çok sulandığı için unu daha fazla oluyor hemde soğan acı suyunu veriyor.
doğradığımız sebzeleri elimizle iyice yumuşatıyoruz.Daha sonra yoğutla karıştırıyoruz.Eger yoğurdunuz ekşi değil ise biraz bu şekilde bekletiyoruz.Eğer ekşi ise bekletmeye gerek yok.Hemen yoğurma işlemine geçebiliriz.
üzerine tuzu , eski tarhanayı, mayayı ve unu ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.Unu azar azar ekleyelim çünki hamuru gayet yumuşak olmalı...
hamurumuz beklemeye hazır...içindeki parçalar sizi korkutmasın kuruyunca rondodan geçirince fazla birşey kalmıyor.hamurumuz ilk etapta kabaracağı için biraz buyuk bir kapta yoğurmanızda fayda var.Kabaran hamuru kaşıkla söndürüp gazını alıyoruz.Bir iki kabardıktan sonra kabarması duracaktır.3gün beklettikden sonra kalın bir örtünün üzerine temiz bir bez serip hafif un serpip ister kaşıkla ister elimizle parça parça döküyoruz.( ben geceden balkona döküp üzerini ince bir bezle örttüm)
Gelip gidip küçülterek ufaklıyoruz.Kevgirden veya elekten geçirip kurumaya bırakıyoruz.Ara sıra elenmiş tarhanamızı karıştırıyoruz.( Hava alacak kapalı bir yere serelim.)
Not: hamuru serdikten sonra fazla güneşte bırakırsanız rengi güzel olmaz.Gölgede yapmaya çalışalım.
TARHANA
Malzemeler:
2 kilo süzme yoğurt
2 kilo domates
yarım kilodan biraz az yeşil biber
7-8 adet kırmızı biber
1 kilo kuru soğan
250 gr minik aci biber( isteğe bağlı)
tuz
bir kase eski tarhana (mayalık olarak kullanıyorum)
1 tatlı kaşığı toz maya
Yapılışı:
bütün sebzeleri salata yapar gibi küp şeklinde doğruyorum.Rondodan geçirmiyorum çünki çok sulandığı için unu daha fazla oluyor hemde soğan acı suyunu veriyor.
doğradığımız sebzeleri elimizle iyice yumuşatıyoruz.Daha sonra yoğutla karıştırıyoruz.Eger yoğurdunuz ekşi değil ise biraz bu şekilde bekletiyoruz.Eğer ekşi ise bekletmeye gerek yok.Hemen yoğurma işlemine geçebiliriz.
üzerine tuzu , eski tarhanayı, mayayı ve unu ekleyip yoğurmaya başlıyoruz.Unu azar azar ekleyelim çünki hamuru gayet yumuşak olmalı...
hamurumuz beklemeye hazır...içindeki parçalar sizi korkutmasın kuruyunca rondodan geçirince fazla birşey kalmıyor.hamurumuz ilk etapta kabaracağı için biraz buyuk bir kapta yoğurmanızda fayda var.Kabaran hamuru kaşıkla söndürüp gazını alıyoruz.Bir iki kabardıktan sonra kabarması duracaktır.3gün beklettikden sonra kalın bir örtünün üzerine temiz bir bez serip hafif un serpip ister kaşıkla ister elimizle parça parça döküyoruz.( ben geceden balkona döküp üzerini ince bir bezle örttüm)
Gelip gidip küçülterek ufaklıyoruz.Kevgirden veya elekten geçirip kurumaya bırakıyoruz.Ara sıra elenmiş tarhanamızı karıştırıyoruz.( Hava alacak kapalı bir yere serelim.)
Not: hamuru serdikten sonra fazla güneşte bırakırsanız rengi güzel olmaz.Gölgede yapmaya çalışalım.
Yorumlar